top of page

A Nápolyi Pizza Szövetség szigorú előírásai szerint az igazi nápolyi pizzát több, mint 450 Celsius fokon kell 1-1,5 perc alatt tökéletesre sütni. Szaladna is az ember boldogan a sütőjéhez, hogy kiderült az igazi pizza titka, de csalódottan vesszük ilyenkor észre, hogy 250 Celsius foknál nem tud többet egy átlagos otthoni sütő. NINCS MINDEN VESZVE! A megoldás abban rejlik, hogy mennyire gyorsan es mennyire egyenletesen tudjuk a 250 fokot a pizzánkhoz juttatni, hogy az ne száradjon ki, mielőtt ropogósra sülne a külseje.

FUJI9039.jpg

Azt már tudjuk, hogy a jó pizzához, sok hőt kell minnél gyorsabban a pizzába 'pumpálnunk'. Mielőtt nagy, fizikai kifejezésekkel dobálóznék viszont, tegyünk egy egyszerű kísérletet gondolatban! Képzeljük el, hogy a kezünk a pizza. Hogyha egyszerűen csak bedugjuk a kezünket egy 250 Celsiusos fokos sütőbe, viszonylag hosszú ideig nem lesz kellemetlen a meleg. Ha ugyanezt úgy tesszük, hogy a kezünket egy előmelegített 250 fokos kőre tesszük, máris kellemetlenebb a dolog, de még mindig megúsztuk másodfokú égési sérülések nélkül. Most képzeljük el, hogy beletenyerelünk egy ugyanilyen forró acéllapba! ... de ezt csak képzeljük. Otthon senki se érintsen meg forró PizzaVas-at.

A vas/szénacél magas széntartalma miatt nagyon hirtelen tud rengeteg hőt közvetíteni környezetébe. Pont ez az, amire a mi pizzánknak szüksége van, ahhoz, hogy igazán jól meg tudjon emelkedni és le tudjon pirulni, mielőtt teljesen megszáradna a kérge. Ha tetszik, addig él a pizza (kel és pirul), amíg be nem áll a hullamerevség (vagyis kiszárad). És akkor a két fizikai magyarázat, hogy miért a vas a legjobb az otthoni pizzasütésre:

Hővezetés

Stefano Ferrara, a legendás nápolyi kemenceépítő, a Vezúv porából és olasz agyagból gyúrt téglákkal rakja ki kemencéi alját, ami hő tulajdonságai segítségével garantálni tudja a maximum 90 másodperces sütési időt. Sokan használnak sutőköveket pizza- es kenyérsütésre, ám 250 fokon ez sem elég ahhoz, hogy lepirítsa a pizzánk alját.

A PizzaVas A36-os szénacél anyaga 18-szor jobb hővezető, mint a kerámia, de meg a rozsdamentes acélt is magasan überelni tudja e téren Ez az egyik oka, hogy ezzel az anyaggal 250 Celsius fokon is tudunk nápolyi stílusú pizzát sütni.

Hőkapacitás

 

A pizzakemencék másik nagy titka, hogy óriási súlyuknak köszönhetően olyan jól tartják a hőt, hogy még csak ajtó sem kell az ilyen kemencékre. Igaz, több óra felfűteni egy nápolyi kemencét, de ha egyszer felfűtik őket, másnapig ki sem hűlnek. Nem így van ez otthoni sütőinkkel, amelyek könnyű lemez háza annyira rossz hőtartő, hogy egy ajtó nyitás hatására is már több tíz fokot esik a belső hőmérséklet. 

A PizzaVas 6mm-es vastagságának köszönhetően, olyan tömeget képez, ami ugyan 30-40 perc alatt felmelegszik, mégis stabilan tudja tartani sütőnk hőmérsékletét pizzától pizzáig. Nem csak pizzához hasznos ez a tulajdonság, de ha sütőnk alsó polcán hagyjuk a PizzaVas-at, kenyértől a csirkéig minden egyenletesebben fog sülni a sütőnkben.

  

pizzavas
pizzakő

A kövön sült pizza lassan sül meg 6-10 perc alatt, ami kiszárítja apizzát és az alját se tudja lepirítani. Sok kő csak 230 Celsiusig fűthető ráadásul.

A vason sült pizza 4-5 perc alatt megsül. Ropogós kérget kap, de belül puha marad és sokkal buborékosabb, mint a kövön sült. Az alján is jól látható, ahogy a fizika teszi a dolgát.

bottom of page