top of page
Keresés
  • Szerző képeSzarvady Jázon

3 napos Pizzatészta

Frissítve: 2018. aug. 26.

Andris Lagsdin eredeti receptje nyomán kísérleteztük azt a receptet, ami itthon kapható kenyér- és pizzalisztekkel is tökéletesen működik. Ezt a receptet csak a legelvetemültebb pizza-imádóknak ajánljuk, hiszen a több napos kelesztési idő sokszor olyan helyzetet teremt, mint amikor a farok csóválja a kutyát. :P No, de! Aki belefekteti a kellő időt ebbe a receptbe, annak a jutalma valószínűleg az egyik legjobb pizza, amit valaha sütött!




De miért is kell ennyi idő? Elsősorban nem azért, hogy megkeljen a tészta. Sőt! 3 napból kettőt a hűtőben tölt, hogy lelassuljon az élesztő aktivitása. Azért van szükség ennyi időre, hogy a tésztánkban a glutén relaxálódjon, nyúlósabb legyen a tészta és összébb érjenek az ízek benne. Sütés után egyből érezni fogjuk, hogy teljesen más ez a tészta, mint egy sok élesztővel felpumpált (például olcsó bolti kenyér). Sőt! Az így átalakított glutént a szervezetünk is sokkal könnyebben emészti és a gluténérzékenység kialakulásának is alacsonyabb az esélye. De erről többetmajd a kovászról szóló bejegyzésben!



A kellően kipihent gluténszerkezetű tészta nem ruganyos. Úgy lehet nyújtani, hogy nem vékonyodik el a közepe és nem lesz túl vastag a széle.
 

Hozzávalók

(6 kis pizzához)


· 1kg (100%) kenyér- vagy pizzaliszt

· 700ml víz (70%)

· 30g só (3%)

· késhegynyi száraz élesztő


Elkészítés


  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd adagoljuk hozzá a vizet. keverjük addig amíg összeáll.

  2. Gyúrjuk 5-10 percig kézzel vagy gépben, amíg egyszerűen labda nem formálhatő belőle. Nem baj, ha még mindig ragad egy kicsit.

  3. Tegyük olajozott tálba a tésztát. Tegyünk fóliát a tálra vagy pedig tegyük az egész tálat egy zacskóba. A lényeg, hogy ne száradjon ki a tészta.

  4. Kelesszük szobahőmérsékleten 10-24órát.

  5. Kelés után már láthatunk buborékokat és szépen meg is kellett már nőljön a tésztánk.

  6. Osszuk 5-6 egyenlő darabra, majd formáljunk bucikat. A lényeg az, hogy "önmagába" hajtogassuk a tésztát, addig, amíg feszes nem lesz a teteje. Tehetjük ezt kézzel, de akár egy műanyag kártyával is, ha letesszük, és ívesen tartva a kártyát, minden oldalról arrébbtoljuk egy kicsit.

  7. Olajozott tepsibe, vagy kicsi dobozokba tegyük a bucikat, majd mehetnek a hűtőbe 1-5 napra.

  8. Sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből, majd nyújtsuk kerekre.


A ragadós tésztát formázhatod akár plasztik kártyával is, így nem ragad a kezedhez!


14 125 megtekintés3 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page