top of page
Keresés
  • Szerző képeSzarvady Jázon

Autentikus, foszlós Kakaóscsiga PizzaVas-on


Ha a bolti leveles tésztából készült csiga receptjét keresed, rossz helyen jársz. Ez a recept a tradícionális, foszlós, vajas réteges, pihe-puha kakaóscsiga receptje, amit hagyományos pékségekből ismerhetünk. A legjobb, hogy ez a recept 90 perc alatt elkészül és a hajtogatásoknak hála kihülés után sem szárad ki a csiga. A tészta hasonlít a croissant tésztájára, mivel egy vajas réteget hajtogatunk a tésztával együtt, viszont a croissanténál sokkal egyszerűbben készíthető el ez a recept és ígérem, elsőre is sikerülni fog!


Friss, foszlós Kakaóscsiga egyenesen a PizzaVas-ról

Hozzávalók:


Tészta

• 440g - finomliszt

• 50g - vaj

• 180ml - tej (plusz 100ml az élesztő felfuttatásához)

• 100g - cukor

• 25g - friss élesztő

• 1db - tojássárgája

• egy csipet só


Vajas réteg

• 200g - vaj

• 80g - rétesliszt


Kakaós töltelék

• 60g - kakaópor

• 40g - porcukor

• 50g - olvasztott vaj



Elkészítés:


Kezdjük az élesztő felfuttatásával. 100 ml tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá egy csipet cukrot, majd a tálat, amiben fel szeretnénk futtatni az élesztőt, helyezzük melegvizes fürdőbe.


Ez a módszer azért biztonságosabb, mint tejet melegíteni, mert így biztosan nem lesz túl forró a tej az élesztőbaktériumok számára.

Ezek után robotgéppel vagy habverővel keverjük össze a vajas réteg hozzávalóit. A vajat érdemes előbb kockákra vágni, így könnyebben lehet elkeverni a liszttel. Ha teljesen elkeveredett a vaj és a rétesliszt, sütőpapíron 1cm vastag téglalapot formázunk belőle, majd a hűtőben pihentetjük, míg újra szükség nem lesz rá.


Amint felfutott az élesztő, készülhet is a tészta. Tegyük a hozzávalókat egy tálba, majd kezdjünk el gyúrni. Ha kellően összeállt a tészta, formázzunk belőle labdát és helyezzük a kilisztezett pultra 20 perc pihenőre.


A pihenő után nyújtsuk laza négyszöggé a tésztát és helyezzük a közepére a lehült vajas 'téglát'. 'Csomagoljuk' a vajat a tésztába úgy, hogy az oldalak mentén kihúzzuk a tésztát és a vajas rétegre hajtjuk. Ezt ismételjük meg mind a négy oldallal, majd fordítsuk fejjel lefelé a tésztánkat. Nyújtsuk 2cm vastag négyzetté, majd képzeletben osszuk három harmadra a négyzetet és hajtsuk be a jobb, majd a bal harmadot is középre. 90 fokos elforgatás után újra kinyújtjuk, majd ezúttal képzeletbeli negyedekre osztjuk a tésztát és először a jobb, majd a bal negyedet hajtjuk be.




Hajtogatás után enyhén lisztezzük be a tésztát, finoman csomagoljuk sütőpapírba és helyezzük a hűtőbe 20 perc pihenőre. Pihenő után nyújtsuk újra 2cm vastagra, osszuk képzeletbeli harmadokra és hajtsuk be a füleket a már megszokott módon. Ezt újabb 20 perc hűtős pihenő követi. Ezen a ponton érdemes betenni a PizzaVasat a sütőbe 180 fokon melegedni.


A pihenő után nyújtsuk 8-10mm vastag négyzetté a tésztánkat (ha a felül is látható, kisebb méretű csigákat szeretnénk sütni, ne négyszetet, hanem elnyújtottabb téglalapot nyújtsuk a tésztánkból). Kinyújtás után, kenjük meg a tésztát az olvasztott vajjal, szórjuk meg a cukrozott kakaóval és lazán tekerjük fel, mint egy szőnyeget. Vágjunk 15mm széles csigákat a tésztából, majd helyezzük őket sütőpapírra az utolsó, 20 perces szobahőmérsékleti kelesztésre.


Így gőzösíts!

A sütés kétféleképpen történhet. Vagy sütőpapírral együtt csúsztatjuk a csigákat a vasra egy lapátról, vagy pedig egy tepsiben rakjuk őket közvetlenül a forró vasra. Mindkét módszer nagyon hatékony és biztosak lehetünk benne, hogy az összes csiga egyenletesen fog megsülnni, egy időben. Forraljunk egy fémnyelű serpenyőben kevés vizet, amit sütés előtt a vas alá rakunk gőzösítés gyanánt. Ha letelt a 20 perc és forró a vas is, mehetnek a csigák a sütőbe 180 fokon 15 percet sülni. Ha kihültek, porcukrozzuk meg őket és mehetnek is a szervezetbe, vagy a másnapi uzsonnás zacskóba.




5 045 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

1 Comment


Lászlóné dr. Dános
Lászlóné dr. Dános
Jul 22, 2019

Gyönyörűséges piskotát sütöttem pizzavason, (rajta a tepsi). Még soha ilyen szaftos-puhára nem sikerült ezelőtt!

Like
bottom of page