top of page
Keresés
 • Szerző képeSzarvady Jázon

A nápolyi pizza receptjeA zárójeles értékek 6 pizzához elegendőek. A százalékos értékek az összes liszt mennyiségét veszik 100%-nak. Tényleg ennyi élesztő kell bele. Ha tényleg igazi nápolyi pizzát szeretnénk sütni, izzítsuk fel a PizzaVas-unkat és élesítsük a PizzaVas Reflectort.


Hozzávalók:


 • 70% - 00 pizzaliszt (12g protein) (700gr)

 • 30% - jó minőségű kenyérliszt (13g protein) (300gr)

 • 63-67% - 25 Celsius fokos víz (670gr)

 • 3,2% - só (32gr)

 • 1% olívaolaj (10gr)

 • 0,014% - szárazélesztő (0,14gr) vagy 0.04% friss élesztő (0,4gr) vagy 4% kovász (40gr)


Elkészítés


 1. Mérjük ki az élesztőt. Ez a legegyszerűbben úgy történik, hogy mérlegen kimérünk 1 grammot, ezt feloldjuk 49gr vízben, majd egy kevés számolgatás után a megfelelő mennyiségű élesztős vizet öntjük a maradék vízmennyiséghez. Ez 1000gr lisztnél 7gr.

 2. Ha géppel gyúrunk, szereljük fel a keverőfejet, öntsük az élesztős vizet és az olívaolajat a keverőtálba, majd szép lassan keverjük be a liszt felét a vízzel. Kézzel dagasztás előtt feltétlenül igyunk meg egy pohárral kedvenc frissítőnkből, mert 25 perc kemény munka következik.

 3. Ha már bekevertük a liszt felét, kicsit gyorsítsunk a keverés sebességén és 6 percig keverjük a tésztát további liszt hozzáadása nélkül. Adjuk hozzá a sót és keverjük további 6 percig.

 4. Ezen a ponton cseréljük a keverőfejet a dagasztóhorogra, és szép lassan gyúrjuk a tésztába a liszt másik felét is. Dagasszuk a tésztát addig a pontig, amíg már csak a dagasztóhorgon pörög.

 5. Ezen a ponton vegyük ki a tésztát a gépből és indulhat (vagy folytatódhat) a kézi dagasztás. Figyeljünk arra, hogy ne csak hajtogassuk a tésztát, hanem két hajtás között ütögessük, masszírozzuk, majd nyomkodjunk ujjainkkal bemélyedéseket a tésztába, mielőtt hajtunk rajta egyet. Minél több oxigént juttatunk így a tésztába, annál jobb. Legalább 15 percig gyúrjuk így a tésztát, ameddig eléri a 25 Celsius fokos hőmérsékletet.

 6. Formázzunk feszes kis gombócot a tésztából és szorosan fedjük le egy nedves konyharuhával az első 20 perces pihenőre.

 7. Az első pihenő után gyúrjuk újra 5 percig majd fedjük vissza. 12 perces a második pihenő, melyet újabb gyúrás után az utolsó, 5 perces pihenő követ. Ha minden és mindenki kipihente magát, formázzunk 270-300 grammos bucikat a tésztából a már ismert módszerrel, és helyezzük őket kerek, kiolajozott műanyagdobozokba. Fedjük le őket és kelesszük szobahőmérsékleten 24 órán keresztül.

Az eredmény egy könnyennyújtható, megállíthatatlanul buborékosodó, fényes felületű ínycsiklandó műremek.
24 337 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page